Fri frakt över 999 kr 14 dagars ångerrätt Snabba leveranser

SKÖTSELRÅD & MATERIAL

En förutsättning för att du ska trivas med ditt plagg är att du tar hand om och sköter det. Genom att följa angivna skötsel- och tvättråd i plagget förlänger du också livslängden i plagget och du kan då använda det under en lång tid framöver. I alla plagg finns tvättsymboler som informerar om vad som gäller om just det plagget. Skötselråd för kläder kan skilja sig åt baserat på en hel del olika faktorer; det kan vara materialsammansättning, färgning, tjocklek på textilierna, slitstyrkan i materialet, om det finns detaljer i form av paljetter eller spets eller om det är behandlat på något speciellt sätt. Det är inte bara tvätten av plagget som är viktig att ta hänsyn till utan även hur det ska torkas, om det kan strykas eller i vissa fall blekas eller om det bör kemtvättas. Felaktig hantering av ditt plagg kan bleka tyget, missfärgning kan uppstå, fibrerna i textilierna kan skadas, plagget kan krympa eller missformas för att nämna några risker vilket kan bli en obehaglig överraskning. Vårt råd är att du alltid ska följa tvättråden för att få ut så mycket som möjligt av ditt plagg.  

 


TVÄTTRÅD & TVÄTTSYMBOLER

I alla klädesplagg som tillverkas idag finns en insydd tvättlapp med symboler om hur plagget bör skötas för att livslängd och utseende ska bibehållas. Symbolerna är mer eller mindre identiska världen över men med undantag för vissa, mindre variationer. Det är viktigt att ta sig tid att studera dessa så att plagget inte tvättas felaktigt vilket kan resultera i krympning, missformning eller andra defekter som inte omfattas av reklamationsrätten. Tänk på att olika material har olika symboler vilket kräver anpassning vad gäller temperaturer, torkning m m.

Här nedan listas de vanligast förekommande symbolerna på tvättlapparna med tillhörande förklaring så att du kan bli expert på att sköta dina plagg på bästa sätt för en optimal livslängd. 

 

TVÄTT

Symboler för tvätt

Dessa symboler avser de temperaturer som plagget ska tvättas i för att få bästa resultat och livslängd. Tänk på att olika plagg och material kräver olika temperaturer samt tvättsätt för att bibehålla sina egenskaper.

 • Tvättbalja med vatten indikerar att det går bra att tvätta plagget i tvättmaskin. Lägg också märke till vilken temperatur som finns i tvättbaljan, den indikerar vilket maxtemperatur plagget kan tvättas i. Denna symbol används för alla plagg som är tillverkade i ren bomull.
 • Tvättbalja med vatten i och ett streck under är avsedda för plagg tillverkade i blandmaterial - syntettvätt. Används för material som t ex polyester, modal, akryl, viskos eller tencel. Om plagget har en blandning av material, exempelvis bomull och polyester så räknas plagget som syntettvätt. Observera tvättemperaturen.
 • Tvättbalja med vatten i och två streck under innebär fintvätt/ylletvätt. Plagg tillverkade i dessa material tvättas skonsamt och i halvfull tvättmaskin för att plaggen inte ska ta skada under tvättprocessen. Glöm inte att observera tvättemperaturen.
 • Tvättbalja med en hand i innebär att plaggen ska tvättas för hand. Du bör inte tvätta plagg med denna märkning i tvättmaskin eftersom plagget då riskerar att förstöras.
 • Tvättbalja med kryss över innebär att du inte ska tvätta plagget i tvättmaskin. Antingen gäller kemtvätt eller att plagget inte ska/bör tvättas alls.

 

BLEKNING

Symboler för blekning

Dessa symboler tydliggör om plagget kan blekas eller inte. Blekning används t ex om plaggen fått någon envis fläck eller om vita plagg blivit gråaktiga efter användning. Blekmedel fungerar oftast bra men det kan finnas restriktioner så var uppmärksam på vilka symboler som finns på tvättlappen.

 • En tom triangel innebär att all sorts blekning kan användas på plagget.
 • En triangel med två diagonala ränder innebär att endast syreblekmedel eller klorblekmedel kan användas.
 • En överkryssad triangel innebär att plagget ej tål att blekas.

 

TORKNING

Dessa symboler indikerar vilket torksätt som ska användas. Att torka plagget på rätt sätt är viktigt för dess hållbarhet och livslängd. En del plagg ska dessutom plantorkas för att inte formen på plagget ska påverkas. Risken med att torktumla plagg som inte har rätt märkning kan innebära att plagget krymper eller att det skadas.

 • En fyrkant med en cirkel i innebär att det går utmärkt att lägga plagget i torktumlaren.
 • En fyrkant med en cirkel och en prick i betyder att plagget kan torktumlas men endast på låg temperatur.
 • En fyrkant med en cirkel och två prickar innebär att plagget kan torktumlas på normal temperatur.
 • En fyrkant med en cirkel i som är överkryssad innebär att plagget inte tål att torktumlas.
 • En fyrkant med ett horisontellt streck i betyder att plagget ska plantorkas för bästa resultat.
 • En fyrkant med en halvcirkel i upptill innebär att plagget ska hängtorkas och inte torktumlas.
 • En fyrkant med tre vertikala linjer i innebär att plagget inte ska centrifugeras utan enbart hängas upp för torkning. Denna torkmetod minimerar att plagget missformas och gäller oftast plagg tillverkade i syntetmaterial.

 

STRYKNING

Symboler för strykning

Dessa symboler indikerar vilken temperatur som ska användas vid strykning av plagget. Det är viktigt att följa dessa för att inte plagget eller fibrerna i tyget ska förstöras. Tänk på att i vissa fall tål inte tröjor med tryck att man stryker direkt på trycket utan att man hellre stryker på insidan av plagget eller att man lägger en handduk mellan trycket och strykjärnet. 

 • Ett strykjärn med en prick i innebär att du kan stryka på låg värme, högst 110 grader Celsius. Tänk på att stryka försiktigt.
 • Ett strykjärn med två prickar i innebär strykning på mellantemperatur, högst 150 grader Celsius.
 • Ett strykjärn med tre prickar i innebär att plagget kan strykas på hög värme, högst 200 grader Celsius.
 • Ett strykjärn som är överkryssat innebär att plaget inte tål strykning.

OBS! Glöm inte att stänga av strykjärnet när du är klar!

 

KEMTVÄTT

Symboler för kemtvätt.

Dessa symboler indikerar vilken typ av kemtvätt som rekommenderas för bästa resultat. Symbolerna är viktiga eftersom de indikerar att plagget inte tål vattentvätt och bör lämnas till en specialist eller auktoriserad kemtvätt. Förekommer främst på plagg med unik materialsammansättning eller om extra aktsamhet krävs.

 • En cirkel med ett A i innebär att plagget tål alla tvättvätskor.
 • En cirkel med ett P i innebär att inget starkare medel än perkloretylen ska användas.
 • En cirkel med ett W i står för Wet-Clean vilket är kemtvätt i vatten och utörs hos professionellt tvätteri.
 • En cirkel som är överkryssad innebär att plagget inte ska kemtvättas eller att fläckborttagning med lösningsmedel ska användas. 

 


SYMBOLER I SKOR

De vanligaste materialen som används för att tillverka skor är skinn, syntet och textil. Vilket eller vilka material som använts i skotillverkningen beskrivs med symboler eller text. Symbolbeskrivningen av skor är oftast uppdelad i tre delar för att underlätta för konsumenten; utsida, insida och sula. 

Symbolen för vilket material som använts kopplas till symbolen för vilken del av skon det tillhör. Vid tillfällen då material har kombinerats så visas mer än en symbol för att göra konsumenten medveten om detta. Symbolerna sitter oftast på skons insida, baktill vid hälen eller undertill på yttersulan. I vissa fall är märkningen permanent i skon men oftast sitter märkningen på en liten klisterdekal som enkelt kan tas bort.

SKINN

Så här ser symbolen för skinn ut för material i skor.  

Symbolen innefattar naturligt läder och naturligt läder med syntetisk/limmad yta upp till 0,15 mm i tjocklek.

Så här ser symbolen för behandlat skinn ut för material i skor.

Symbolen innefattar naturligt läder med konstgjord yta eller limmad med syntetiskt material som överskrider 0,15 mm i tjocklek, men överskrider inte mer än 1/3 av lädrets tjocklek.

SYNTET

Så här ser symbolen för syntet ut för material i skor.

Symbol för konstgjort, syntetiskt och annat material som inte nämns i övriga symboler. 

TEXTIL

Så här ser symbolen för textil ut för material i skor.

Symbol för naturligt eller syntetiskt textilmaterial.

MATERIAL UTSIDA 

Symbolen för material som använts på utsidan. 

Illustration för visning av material som använts för skons ovansida/utsida.

MATERIAL FODER

Symbolen för material som använts på insidan. 

Illustration för visning av material använt för skons insida.

MATERIAL SULA

Symbolen för material som använts i sulan. 

Illustration för visning av material som använts för skons yttersula.

 


 

MATERIAL

ULL

Ull finns i många olika sorter men den vanligaste formen är från får. Ull är en textil råvara och spinns till garn eller tråd. Bra ylleplagg är hållbara och ull är ett levande material som andas och rengör sig själv. Så det bästa sättet att sköta sina ylleplagg är att vädra dem ofta, då håller de sig fräscha. Behöver du ändå tvätta dina yllekläder är det främst handtvätt, kemtvätt eller tvättmaskinens ylleprogram som rekommenderas. Du får inte gnugga plagget för mycket eller utsätta det för för stora temperaturskillnader. Ett tips kan vara att stegvis skölja plagget i kallare och kallare vatten. Torkning sker med fördel liggandes.

BOMULL

Bomull är ett textilmaterial som plockas från bomullsbusken. Den finaste bomullen anses vara egyptisk bomull då den har längre fibrer än andra bomullstyper. Bomullsplagg är tvättåliga och slitstarka och har en svalkande egenskap i varma klimat. Materialet kan tåla maskintvätt från 40 grader ända upp till 90 grader i vissa fall. Du kan med fördel stryka ett bomullsplagg när det fortfarande är fuktigt för bästa resultat.

SILKE/SIDEN

Silke/Siden är ett textilfiber som används i tyg och garn. Det finns olika sorters silke som är kokongtrådar som silkesfjärilens larver spinner in sig i när de förpuppas. Plagg tillverkade av silke ska man undvika att tvätta. Vädra plaggen ofta för att hålla dem fräscha. Behövs ändå tvätt är det handtvätt, kemtvätt eller ett kort, milt tvättprogram med flytande tvättmedel som rekommenderas. Ett plagg tillverkat i siden/silke ska inte blötläggas.

POLYESTER

Polyester används som konstfiber i textilier. Materialet är bekvämt och hållbart och har en låg vattenupptagningsförmåga. Polyester har hör elasticitet och formbarhet och tål värme mycket bra. Plagg tillverkade i polyester går att maskintvätta i 60 grader men om plagget inte är väldigt smutsigt räcker det att tvätta det i 40 grader.

LINNE

Linne är en växt där man utvinner linfibrer. Plagg tillverkade i linne tvättas oftast i 30 grader, då dessa annars kan krympa vid för hög värme. Om ett linneplagg krymper kan man ibland stryka ut det igen med ett strykjärn och hög värme. Stryk då på avigsidan eller med en duk emellan. Linne är ett svalt material som med fördel kan bäras när det är varmt. Som material är linne ett slitstarkt naturfiber med en god förmåga att absorbera och avge fukt. Ett välskött linneplagg åldras långsamt och blir bara vackrare och skönare med tiden. Linne mår bäst av att förvaras mörkt och torrt, gärna hoprullat. Materialet kan maskintvättas men undvik lång centrifugering, låt gärna linneplagget dropptorka.

VISKOS

Viskos andas lika bra som bomull men kan inte tvättas lika hårt. Däremot håller viskos färgen bättre än bomull och är viskosen färgad med bra färger håller tyget färgen tvätt efter tvätt. Viskos görs mestadels av cellulosa som utvinns från trästockar. Eftersom viksosfibern blir svagare när det är blött ska du inte försöka dra ut plagget om det krympt i tvätten. Risken är då att plagget spricker. Låt det istället plantorka och stryk sedan ut det på avigsidan åt det håll du vill att det ska bli större.

ELASTAN

Elastan är ett mycket elastiskt fiber och används därför ofta till töjbara textilier. Elastan blandas alltid med andra material och finns ofta i t ex underkläder, badkläder och strumpor. Elastan kan även benämnas som spandex och lycra. Elastan gör att plaggen blir följsamma och hjälper till att bevara passformen. Om plagg med elastan utsätts för högre temperaturer än angivet kan elastantrådarna smälta, plagget mister då sin elasticitet och kan då upplevas som större. Undvik gärna sköljmedel när du tvättar plagg med elastan. Sköljmedlet kan orsaka att trådarna blir slappa och att plagget mister sin andningsförmåga.

POLYAMID/NYLON

Polyamid/nylon är den starkaste syntetfibern och användes först till rymdforskning. Polyamid är elastiskt, slitstarkt och snabbtorkande. Polyamid skrynklar inte och är ett formstarkt material. Nylon är handelsnamnet. Tvättas i upp till 60 grader men oftast räcker det med 40 grader. Polyamid tål inte torktumling och undvik även att torka plaggen i direkt solljus.

LÄDER/SKINN

Läder/skinn behandlas genom garvning för att bli beständig och för att behålla sin naturliga styrka och spänst. Läder är mycket slittåligt och formbart och vid rätt hantering blir läderprodukter bara vackrare med tiden. Det är ofta de stora djurens hud som kallas för läder och de små djurens hud kallas för skinn. Minst en gång om året bör dina läderprodukter rengöras. Detta kan göras med en fuktig trasa och ett skinn- eller en lädertvål. Torka därefter med en ren fuktig trasa. Efter rengöring är det viktigt att du återfuktar skinnet med läderfett. Fettet ska appliceras med en luddfri trasa på en väl rengjord yta. Låt fettet sjunka in ett par timmar och torka sedan bort överflödigt fett. Undvik att ha dina skinnprodukter i direkt solljus, det bleker och torkar ut. Du kan med fördel impregnera ditt läderplagg för att undvika onödig påfrestning av lädert. För skor erbjuder Swedala Outlet ett brett urval av skovårdsprodukter från Bama som du med fördel kan använda.

MOCKA

Mocka framställs från insidan av läder som är i kontakt med köttet av djuret. Det slipas och poleras för att avlägsna alla orenheter och för att få en fin, sammetslen yta. Eftersom mocka tillverkas av en mer känslig del av lädret är det mer ömtåligt. Men till skillnad mot nubuck är mocka mycket mjukare och mer flexibelt. Äger du ett mockaplagg eller mockaskor rekommenderar vi starkt att du införskaffar en mockaborste. Borsten tar bort smuts och hjälper till att rugga till ytan. Borsta åt samma håll på plagget, är det en sko så borstar du mot tån. Impregnering ska med fördel användas och speciella lädertvålar och schampon kan användas vid djupare rengöring. 

NUBUCK

Nubuck är skinnets utsida slipad till en matt yta. Utseendemässigt påminner nubuck om mocka och har en sammetslen yta på grund av en polering som görs på kornsidan av lädret, vilket ger en mjuk ruggad yta. Nubuck är starkare och mer motståndskraftig mot skador än mocka. Det har också det naturliga lädermönstret kvar, vilket ger ett grövre utseende än mocka. Nubuck och mockaskinn sköts på liknande vis med specialprodukter och impregnering för längre livslängd. 

DUN

Dunplagg kan tvättas i vanlig vattentvätt, vill du ändå lämna in plagget på kemtvätt så be dem att använda vattenkemtvätt. Det viktiga är att torktumla plagget medelvärme under lång tid. Dunet ska vara helt torrt när det är tumlat, annars finns det risk att dunet säckar ihop och plagget blir platt, tråkigt varpå dunet inte fördelas jämnt. Du kan i vissa fall med fördel lägga med ett par tennisbollar tillsammans med plagget, bollarna hjälper till att fördela dunet och göra plagget fluffigt igen.

Detta är generella råd för de olika materialen. Det förekommer ofta en blandning av olika material i de olika plaggen vilket medför olika skötselråd. Följ därför alltid de individuella tvätt- och skötselråd som finns angivna inuti plaggen.

E37 - Smart E-handel
Stäng